عضو شوید
عضویت سریع
آمار مطالب
آمار کاربران
کاربران آنلاین
آمار بازدید
هندوانه مهمترین خوراک شب چله مردم آذربایجان شرقی است
استان آذربایجانشرقی دارای مردمی صبور و شجاع و مهربان است. بسیاری از آداب و رسوم کهن مردم آذربایجان از دورههای مادی، هخامنشی، اشکانی و سامانی، به صورتهای گوناگون باقی مانده است.
مردم آذربایجان مردمی اصیل هستند. آنها در دوستی ثابت قدم، در برابر مشکلات شجاع و مقاوم، و به غیرت شهرهاند. از جمله خصلت های این مردم مهمان نوازی، سلحشوری، آزادمنشی، راستگویی، مرزداری و پایبندی به اعتقادات مذهبی است.
حسینقلی کاتبی در بخشی از کتاب «آذربایجان و وحدت ملی» مینویسد: «فصل زمستان در آذربایجان بسیار طولانی وسرد است و یکی از آیین های ویژه آن شب چله است. مردم استان آذربایجان شرقی نیز به عنوان یکی از خطههای زرخیز ایرانزمین برای زنده نگه داشتن این شب به یادماندنی برای خود آداب و رسوم ویژهای دارند.
اکثر مردم استان آذربایجانشرقی در شب یلدا چیلله قارپیزی (هندوانه چله) میخورند و معتقدند باخوردن هندوانه، لرز و سوز سرما به تنشان تاثیر نداشته و اصلا سرمای زمستان را حس نمیکنند.
در آذربایجان سابقا که ارتباطات به این آسانی نبود از اواخر تابستان مقدار زیادی هندوانه و خربزه در تور می گذاشتند و آن را از سقف آشپرخانه آویزان می کردند تادر هوای آزاد خراب نشود و یااینکه در کاه قرار می دادند.
هندوانه مهمترین خوراک شب چله مردم آذربایجان شرقی است. اغلب مردم در این شب برنج، مرغ و آش شیر پخته و بعد از شام نیز از تنقلات موجود در منزل شامل قاورقا (گندم برشته با شاهدانه) آجیل، لبو، هویچ، حلوای گردو انواع میوه، خربزه، هندوانه و خشکبارهایی چون انگور، بادام و سنجد میل میکنند.»
در تبریز نیز در موسم یلدا «عاشیقها» مىنوازند. عاشیقها خنیاگران محلى هستند که اشعار و موسیقى آنان برگرفته از موسیقى مردمى است.
آنها در حین اجراى برنامه داستان مى خوانند، فى البداهه شعر مىسرایند و ساز مىزنند. قصههایى که عاشیق ها در شب یلدا مى گویند ریشه در افسانههاى کهن ایرانى دارد. قصه هایى مثل «کوراوغلو» و قصه هاى مهر و محبت شبیه «قربانى و پرى» از قصههاى مشهور عاشیق هاست.
شب یلدا درست زمانی که ریش سفید خانواده با چاقو هندوانه را میبرد، میگوید قادا بلامیزی بو گئجه کسدوخ (بلایای خودمان را امروز بریدیم). در تبریز پوستهای میوه و اشغالها را درآب روان ریخته و این رفتار را خوب و خوش یمن میدانند.
بعد از خوردن تنقلات و میوه بزرگان خانواده به نقل حکایات و داستانهایی از حماسههای ملی این سرزمین نظیر، اصلی و کرم، بایاتی خواندن و ضربالمثل پرداخته و تا پاسی از شب به صحبت و گفت و گو مشغول میشوند.
زنان معمولا تا پایان چله کوچک خانه تکانی نمیکنند و اعتقاد دارند اگردر طول این دو چله کسی خانه تکانی کند، چله او را نفرین میکند و اگر چله کسی را نفرین کند به نکبت و بدبختی گرفتار میشود.
هندوانه سمبل شب چله
اولین چیزی که از یادآوری شب چله به ذهن خطور میکند، حضور «هندوانه» در این مراسم است. هندوانه مظهر شیرینی، خونگرمی، سرسبزی و سرخفامی، شادابی و سرزندگی است.
«هندوانه» برای شب چله لازم است و این رسمی است که تاکنون بدون تغییر باقی مانده است. از همین روست که میتوان در میان خوانچههای خانواده داماد برای خانواده عروس هنوز آن را مشاهده کرد!
فصل زمستان در آذربایجان بسیار طولانی وسرد است و یکی از آیین های ویژه آن شب چله است
خوانچه
«خوانچه» و یا به تلفظ آذربایجانیها، «خونچا» به تحفهای گفته میشود که خانواده داماد در شب یلدا برای خانواده تازهعروس میفرستد.
در میان این خوانچه، علاوه بر هندوانه میتوان تحفههای رنگارنگ نظیر پارچههای حریر و گرانقیمت، میوهها و شیرینیهای متنوع و آجیل را مشاهده کرد برخی از آذربایجانیها و به ویژه «تازهداماد» در چنین شبی سعی میکند ذوق هنری خود را به رخ خانواده عروس و به ویژه عروسخانم بکشد! به همین خاطر، هندوانه را به شیوه زیبا، جالب و شورانگیزی، تزئین مینماید.
در بیشتر شهرها و روستاهای آذربایجان شرقی رسم بر این است که کسانی که نامزد هستند در دوران نامزدی در این شب برای نامزدهای خود خوانچه طبق میفرستند و اقوام در هر چه بهتربودن این خوانچهها کمک میکنند.
هنگام غروب، زنان فامیل هدایایی به رسم یاری به منزل داماد آورده و به جشن و پایکوبی می پردازند.
سپس طبق های آماده را بر سر افرادی که معین شده قرار داده و روانه خانه عروس می کنند و مادر عروس پس از تحویل طبقها، هدایای مانند پول، شیرینی، جوراب و دستمال به آنها می دهد. فردای این شب مادر دختر تمام طبقها را در اتاق میهمان چیده و از زنان فامیل برای صرف میوه و شیرینی دعوت می کند.
همچنین علاوه بر فرستادن سهم چله برای نوعروس، در نخستین سال ازدواج زوج های تبریزی، پدر عروس قبل از غروب آفتاب سهم دختر و دامادش را که شامل هندوانه، میوه، آجیل، شیرینی، یک قواره پیراهنی باکفش و چادری روانه منزل آنها می کند.
آجیل
آجیل هم یکی دیگر از ملزومات شب چله است. آجیل آذربایجان که به لحاظ کیفیت و تنوع، زبانزد خاص و عام است همواره حضور موثری در این مراسم دارد.
در سالهای دور، تنقلات شب چله، به تخمه، پشمک، سنجد، قیسی، برگه زردآلو، بادام و گردو ختم میشد. اما اکنون، در سفره شب یلدای مردم آذربایجان انواع آجیلهای تشریفاتی! نظیر: پسته، فندق، مغز بادام و گردو و انواع میوههای گرمسیری نظیر، پرتقال، نارنگی، و حتی موز و نارگیل را میتوان مشاهده کرد.
یلدا در ادبیات آذربایجان:
شهریار؛ شاعر شیرین سخن آذربایجان شبنشینیهای زمستان و نقل داستانها و روایات را در منظومه پایدار «حیدربابایه سلام» چنین به تصویر منظوم کشیده است:
قــــاریننه گئجـه نــاغیل دینـــده
کولک قالخوب قاپ باجانی دوینده
من قــاییدوب بیرده اوشــاق اولیدیم
بیر گول آچوب اوندان سورا سولیدیم
در میان عامه مردم نیز «بایاتی»ها و اشعار منظوم متنوعی رواج دارد که از جمله آنها میتوان به این «بایاتی» اشاره کرد:
چیله چیخار بایراما بیر آی قالار
پینتی آرواد قوورمانی قـــورتارار
گئدر باخار گودول ده یارماسینا
باخ فلکین گردش و غوغاسینا
ترجمه:
وقتی «چله» تمام شد یک ماه به عید باقی میماند.
زن بدسلیقه گوشتهای ذخیره خود را تمام میکند.
به «بلغورهای» انبار روی میآورد
و اینک تو نظاره کن گردش و غوغای فلک را
منبع:hamshahrionline.ir
رسوم شب یلدا در کردستان
شب یلدا را در کردستان «شهو چله» (شب چله) یا «شهو زمسان» (شب زمستان) مینامند. شبی که پیش از فرارسیدناش، هیجان و شور خاصی را در میان مردم برمیانگیزد.
اصلیترین ویژگی شب چله، گردآمدن خانوادهها با هماهنگی قبلی در کنار هم است به صورتی که معمولاً یک هفته قبل آن مشخص میشود که شب چله این سال در خانه چه کسی جمع شوند.
در خانوادههایی که پدر، در قید حیات باشد معمولاً فرزندان با عروسها و دامادها شب چله را در آنجا میگذرانند. اما چون خانواده پدرخانوم پدر شوهر مطرح است معمولاً نوبت را رعایت مینمایند. اما به هر صورت که باشد اصل بر جمع شدن چند خانواده در کنار هم است.
برگزاری مراسم یلدا، آیینی خانوادگی است و گردهماییها به خویشاوندان و دوستان نزدیک محدود می شود، بی گمان برای جوانان نسل امروز کرسی گذاشتن، کنار یا دور کرسی نشستن نیاز به توضیح و توصیف دارد.
در زمستانها، استفاده از کرسی برای گرم کردن خانه و دور کرسی نشینی معمولا از شب یلدا، نخستین شب زمستان، شروع میشد و تا پایان چله بزرگ - و در برخی خانواده ها تا پایان چله کوچک - ادامه داشت. اعضای خانواده از کوچک و بزرگ، دور کرسی، که روی آن را میوه و آجیل پوشانده بود، مینشستند.
سنندجیها چند ماه قبل از شب چله، خربزههای کوچکی را که از روستای سراب قامیش تهیه میشود را در تفاله سرکه میاندازند تا برای این شب کالَک تورش (خربزه ترش) که از اصلیترین موارد سفره است را داشته باشند.
همچنین چند ماه قبل از زمستان، خوشههای انگور را در زیرزمین یا در سایه، نخ کرده و از سقف آویزان میکنند که به آن «آنو» (با نون مفخم) میگویند.
غذای این شب عموماً دلمه برگ مو و کلم است که گوشت را لابه لای آن میگذارند. سفره شب چله علاوه بر دلمه، شامل رب انار و شیره انگور، دوغ، ماست، روغن و کره محلی، پیاز و خربزه ترش است.
غذای مخصوص شب یلدا در کردستان
امروزه در کنار دلمه برگ مو و کلم، دولمه فلفل سبز و بادمجان نیز تهیه میشود. بعد از صرف شام، کالَک ترش را قاچ کرده و میل میکنند. بعد از خوردن غذای چرب و سنگین شب چله، میل کردن این خربزهی ترش، هضم غذا را آسان نموده و باعث میشود بقیه شب نیز بتوان از تنقلات متنوع و میوههای رنگارنگ شب چله نیز استفاده کرد.
در کردستان، در هر محلهای اگر خانوادههایی وجود داشته باشند که استطاعت مالی مناسبی برای برگزاری این مراسم نداشته باشند، از طرف دیگران برایش شام برده میشود.
همچنین چون در بازار کالَک تورش به تعداد کافی نیست و معمولاً گران است، اگر زن منزل، در همسایگی یا در فامیل بداند زن حاملهای وجود دارد، حتماً از آن خربزه ترش برایش خواهد برد. همچنین در این شب اگر همسایهها مایل باشند از غذایی که تهیه کردهاند به همدیگر میدهند که به آن «کاسه هاوسا» میگویند.
در گذشته قبل از خوردن یا بعد از صرف آن، بزرگان فامیل داستانها، متلها و افسانههای قدیمی تعریف میکردند. امروزه در روستاها، حکایتگویی همچنان پابرجا مانده و پدربزرگها و مادربزرگها داستانهایی مانند «خاتون زمهریر» را برای نوههایشان در این شب طولانی و تاریک و سرد زمستانی تعریف میکنند. همچنین در گذشته خواندن شاهنامه، گلستان و بوستان و اسکندرنامه معمول بوده است.
سپس نوبت به خوردن تنقلات و خشکبار میرسد. انجیر خشک، برگ گلابی، برگ زردآلو، هستهی زردآلو که همراه با سماق حرارت دیده، توت خشک، تخمه بو داده کدو، و همچنین گندم برشته که با شیره گز مخلوط شده و به صورت گلولههای کوچکی درآمده از جمله خشکبارهای شب چله است.
اما میوههای شب چله که شامل هندوانه، سیب، گلابی، به، انار و «آنو» میشود از ضروریات شب چله است. در برخی از خانوادهها برای خوردن میوههای شب چله سفره میاندازند و در برخی دیگر به روال امروزی است. هندوانه از جمله میوههایی است که حتماً باید سر سفره باشد و چون فصل آن سر رسیده معمولاً هندوانههای خوبی از آب درنمیآیند.
خوردن هندوانه به نوعی وداع و خداحافظی با فصل گرماست و پیشوازی از زمستان محسوب میشود. همچنین در اعتقادات محلی خوردن آن را در این شب باعث قوی شدن بدن در مقابل بیماریهای زمستان میدانند.
بهاره رهنما و همسرش در حرم ، بهاره رهنما (زاده ۱۰ آذر ۱۳۵۲ در اراک) نویسنده و بازیگر زن ایرانی است. او دارای دو لیسانس ادبیات و حقوق قضایی و دو فوق لیسانس ادبیات نمایشی و فیلمنامهنویسی میباشد
بهاره رهنما و همسرش در حرم ، بهاره رهنما (زاده ۱۰ آذر ۱۳۵۲ در اراک) نویسنده و بازیگر زن ایرانی است.او دارای دو لیسانس ادبیات و حقوق قضایی و دو فوق لیسانس ادبیات نمایشی و فیلمنامهنویسی میباشدهمسر اول او پیمان قاسمخانی نویسنده سینما بود. این زوج دختری به نام پریا قاسمخانی دارندکه تجربه حضور در تئاتر پنجرهها و فیلم سینمایی دایره زنگی را دارد. رهنما در شهریور ۱۳۹۶ با امیر خسرو عباسی ازدواج کرد.
به گزارش مهر به نقل از آسوشیتدپرس، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قرار است تا ساعاتی دیگر و در جریان اعلام راهبرد جدید امنیت ملی این کشور، ایران را به عنوان یک تهدید معرفی کند.
واشنگتن فری بِیکن اعلام کرده است در نسخه ای از راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا که به رؤیت این رسانه رسیده، آمده است که ترامپ در سخنرانی امشب خود از ایران، کره شمالی و گروه های تروریستی به عنوان تهدیدی علیه منافع واشنگتن یاد خواهد کرد.
بر این اساس، ترامپ بر آن است تا برنامه موشکی داخلی این کشور را به عنوان «یک اقدام دارای اولویت» و در قالب بخشی از راهبرد مذکور اعلام کند.
در بخشی از چشم انداز امنیتی جدید آمریکا از موشک های بالستیک ایران و کره شمالی نیز به عنوان یک تهدید یاد می شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، در این جلسه پیشنویس این قطعنامه به رأی گذاشته شد اما به رغم موافقت اکثریت اعضای شورای امنیت (۱۴ رأی موافق)، با توجه به رأی وتوی آمریکا به تصویب نرسید.
پیشتر دنی دانون، نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد اعلام کرد که معتقد است آمریکا قطعنامه مربوط به قدس را در شورای امنیت سازمان ملل متحد وتو خواهد کرد.
در همین حال، نیکی هیلی، نماینده آمریکا در شورای امنیت گفته بود که ایالات متحده علیه پیشنویس قطعنامه درخصوص قدس، از حق وتو استفاده خواهد کرد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشنویس قطعنامهای را که در آن بر عدم تأثیر حقوقی اقدام اخیر آمریکا در قبال قدس تاکید شده است، به رأی گذاشت. در پیشنویس این قطعنامه یکصفحهای که از سوی مصر ارائه شد، تأکید شده بود که هر تصمیمی در قبال وضعیت قدس هیچ تاثیر حقوقی ندارد.
پیشنویس این قطعنامه در حالی ارائه شد که چندی پیش دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد، قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت میشناسد.
در پیشنویس این قطعنامه که روز شنبه میان ۱۵ عضو شورای امنیت پخش شد، مشخصاً به آمریکا یا ترامپ اشارهای نشده بود.
این پیشنویس برای تصویب نیازمند حداقل ۹ رأی موافق بود و نباید توسط هیچ یک از پنج عضو دائم یعنی آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه یا چین وتو میشد.
در متن این پیشنویس آمده است، هر تصمیم یا اقدامی که مبتنی بر تغییر ساختار و وضعیت شهر مقدس قدس باشد، تأثیر حقوقی ندارد، باطل است و باید بر اساس قطعنامههای مرتبط شورای امنیت لغو شود.
مصر در پیشنویس این قطعنامه از تمامی کشورها خواستار آن شده که از ایجاد مقررهای دیپلماتیک در قدس مطابق با قطعنامه ۴۷۸ شورای امنیت خودداری کنند.
در این قطعنامه همچنین از تمامی کشورها خواسته شده مطابق با قطعنامههای شورای امنیت در خصوص قدس عمل کرده و هیچ اقدام یا به رسمیت شناختنی را برخلاف این قطعنامهها انجام ندهند.
به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد امروز-دوشنبه- در آستانه برگزاری نشست شورای امنیت درباره قطعنامه پیشنهادی مصر، اعلام کرد کشورش اشتباه سال گذشته را تکرار نمیکند.
نیکی هیلی به قطعنامه ۲۳۳۴ شورای امنیت علیه اسرائیل اشاره میکند که سال گذشته با رای ممتنع آمریکا تصویب شد، اشاره میکند. شورای امنیت سال گذشته با تصویب این قطعنامه شهرکسازیهای رژیمصهیونیستی در سرزمینهای اشغالی را غیرقانونی خوانده و آن را محکوم کرد.
این سخنان هیلی در رسانههای اسرائیلی بازتاب گستردهای داشت. رسانههای صهیونیستی سخنان نیکی هیلی را با این توضیح که آمریکا قطعنامه پیشنهادی مصر در ارتباط با قدس را وتو میکند، منتشر کردند.
شورای امنیت سازمان ملل قرار است امروز درباره این قطعنامه رایگیری کند.
ژله انار , در این مطلب میخوام براتون طرز تهیه یه ژله لایه ای انار رو بذارم که تو لیوان های کوچیک سرو میشهاین ژله هم خوشگله و هم خوشمزه و جون میده برای نوش جون کردن تو این شب بلند کنار خانوادهچشم به هم زدیم آخرین ماه پاییزم اومدو داریم به شب یلدا نزدیک میشیم. شب یلدا هم فرصت خوبیه برای جمع شدن دور هم و خوردن تنقلات مخصوصش ….با سایت اطلاعات عمومی همراه باشید.
۱ بسته ژله ی انار۱ بسته ژله آلوئه ورا۳ لیوان آب۱ لیوان شیر۱ عدد انار
ابتدا طبق دستور معمول انواع ژله ها که روی بسته بندیشون نوشته شده،ابتدا محتوی بسته رو با یک لیوان آب جوش مخلوط میکنیم.من معمولا وقتی محتوی بسته رو با آبجوش مخلوط کردم برای اینکه ژله خوب داخل آب حل بشهحدود یکی دو دقیقه روی گاز هم حرارتشون میدم تا دیگه هیچ ژله ای حل نشده نمونه و ته نشین نشه.در نهایت باز طبق دستور روی جعبه یک لیوان آب سرد رو هم به مخلوط اضافه میکنیمو میذاریم مایه ژله یکم در دمای اتاق بمونه تا خنک بشه.
حالا اناری رو که دون کردیم داخل لیوان ها میریزیم طوری که یه لایه کف لیوان بمونن.نباید مقدار انار خیلی زیاد باشه که روی هم انباشته بشن.حالا یک سوم لیوان هارو با ژله انار پرمیکنیم و داخل یخچال میذاریمشون تا ژله خودشو بگیره.مابقی ژله انار رو بیرون یخچال نگه میداریم چون برای آخرین لایه بهش احتیاج داریم.تا ژله انار سفت میشه ژله آلوئه ورا رو آماده میکنیم مانند ژله انار مراحل رو ادامه میدیمفقط به جای اضافه کردن یک لیوان آب سرد، در نهایت یک لیوان شیر سرد اضافه میکنیم.بهتره بذاریم مخلوط آبجوش و ژله کمی از حرارت بیوفتن و بعد شیر سرد رو اضافه کنیم.
حالا ژله آلوئه ورا شیریمون رو هم داخل لیوان هایی که ژله انارشون سفت شده میریزیمطوری که دو سوم لیوان ها پر بشه. بعد دوباره لیوان هارو میذاریم داخل یخچال تا ژله آلوئه ورا هم ببنده.در مرحله آخر مجددا ژله انار و دونه های انار رو میریزم و باز لیوان ها رو میذاریم تو یخچال تا لایه آخر هم ببنده.وقتی ژله ها کاملا خودشون رو گرفتن با خامه فرم گرفته تزیینشون کرده و بعد هم سرو میکنیم …
منبع:niksalehi.com
تزریق واکسن کزاز در بارداری , پرسش: من در دوران دبیرستان واکسن کزاز تزریق کرده ام اما الان که ۲۵ سال دارم و درماه ۹بارداری هستم هیچ واکسنی نزدم ایا نیازی هست ؟درصورت تزریق واکسن آیا عوارضی برای جنین دارد؟
پاسخ:
به دلیل بالا بودن میزان بیماری کزاز نافی در نوزادان، توصیه می شود مادران باردار حتما در دوران بارداری علیه کزاز واکسینه شوند. اولین نوبت واکسیناسیون می تواند در هر یک از ماه های حاملگی باشد، یعنی حتی در اولین مراجعه و هنگام تشکیل پرونده. دومین تزریق باید به فاصله یک ماه از تزریق اول انجام گیرد. نوبت سوم شش ماه بعد از دریافتن دومین نوبت و نوبت چهارم یک سال بعد از دریافت سومین نوبت تزریق می شود.
و بعد از تزریق چهارم واکسیناسیون هر ده سال تکرار می شود.در مواردی که واکسیناسیون کزاز به تعویق افتد. واکسیناسیون زمانی برای جلوگیری از کزاز نوزاد مؤثر خواهد بود، که دومین تزریق حد اقل ۱۵ روز مانده به موعد زایمان باشد.تمام زنان بین سنین ۱۵ تا ۴۵ سال باید علیه بیماری کزاز واکسینه شوند.
رسوم شب یلدا در چادگان
چادگانی ها برای یلدا احترام زیادی قائل بوده و به سبب این که سنت قدیمی است، از زمان قدیم تاکنون وجود داشته و با آداب و رسوم خاصی این شب را به پایان می رسانند.
یلدا در زمان گذشته چادگان و روستاهای همجوار
در گذشته در این شب تمام افراد فامیل و همسایه ها به خانه بزرگ فامیل یعنی پدر بزرگ و مادر بزرگ ها میرفتند و در خانه آنها دور هم پای کرسی که بر روی آن سینی بزرگی از میوه های زمستانه (انار، پرتقال، نارنگی و ...) و هندوانه و همچنین خشکبار های (کشمش، سنجد، توت و...) قرار داشت می نشستند و به بعد از معاشرت میان افراد یک نفر برای بقیه قصه تعریف می کرد و برای هر شخصی که مایل بود فال حافظ میگرفت.
البته مهمانی شب یلدا در آن زمان صرفا" دور هم بودن افراد نبود، بلکه کنار هم بودن را تجربه می کردند واز مشکلات یکدیگر باخبر می شدند ودر صدد حل آنها بر می آمدند و در گذشته دوستی و کنار هم بودن ها بیشتر بود وهیچ گونه تجمل وچشم وهم چشمی وجود نداشت، آنها حتی با کمترین میوه وشیرینی صرفا" با کنار هم بودن یلدا را جشن می گرفتند .
یلدا در زمان حال
یلدا در زمان حاضر با این حال که اصل یلدا حفظ شده است، اما این رسم هم مانند سایر رسوم که مورد تحول قرار گرفته وبه قول مردم دیگر، آن شور ودورهم بودن را ندارد مهمانی های شب یلدا به چشم و همچشمی تبدیل شده و آن شور و صفای گذشته نیست، باز هم اکنون مردم چادگان سعی می کنند در این شب جمع شوند وباز آن عشق وباهم بودن را در میان خود تقویت می کنند.
آداب و رسوم شب یلدا در چادگان
رسم شب چله بردن برای تازه عروس ها:
شب چله درمیان خانواده هایی که تازه عروس دارند متفاوت است، آن ها یک شب قبل از یلدا برای عروس خود به قول خودشان شب چله آماده می کنند که شامل هندوانه که آن را را باشیوه مختلف تزئین می کنند و بعد از آن تمام میوه های زمستانی و کدو، ماست، ترشی، آش (شله برنجی )، نارگیل، آجیل، لبو،شیرینی وهمچنین برای شخصی که سال اول نامزدی اوست یک تکه طلا تهیه می کنند و لباس های زمستانه که به انتخاب خود عروس خانم ها است .
در شب چله آقا داماد به همراه خانواده اش به خانه عروس خانم میروند و در کنار هم شب پر از خاطره ای را پشت سر می گذارند.
چرا هندوانه باید باشد
هندوانه میوه ای است که هیچ گاه ازقلم نمی افتد، زیرا شمار زیادی بر این باورند که مقداری هندوانه بخورند در سراسر چله بزرگ و کوچک یعنی زمستانی که مقابل است سرما برشما غلبه نخواهد کرد و سرما نمی خورند.
هندوانه میوه ای است که هیچ گاه در شب یلدا از قلم نمی افتد
پای داستان های پدربزرگ ومادربزرگ ها
مادر بزرگ می گوید: خاله پیره زنی بوده درزمان گذشته که یک چوب نیم سوخته داشته وبا آن کل چله بزرگه را باشعله هایش پشت سر می گذاشته، زمانی که پیرزن چوب خود را به داخل آب می انداخت مردم می فهمیدند که چله بزرگه تمام شده وچله کوچیکه ازراه رسیده است.
یامیگه:چله بزرگه وقتی نزدیک چله کوچیکه میشه، اونوقت چله کوچیکه بهش سرکوفت میزنه که طولانی بودی ولی سردنبودی ومیگه برو دیگه با اون قد درازت حالا سرما را بهت میگم چیه !؟
چله بزرگه هم برای این که کم نیاره روز های آخر خود را به ویژه، چهار روز آخر را سرمای شدیدی ایجاد می کند وبر همین اساس زمانی که هوا گرم تر می شود مردم می گفتند: باشه بابا سردی، برو دیگه وآغاز چله کوچیکه می شود حتی یک شعر هم به سبب سرما شدید میخواندند.
چار چار چله ها شد زق زق بچه ها شد میو میو گربه ها شد
و ننه سرما می آمد و تمام زمستان را در کنار مردم می ماند تا بابا نوروز از راه برسد.
منبع:dana.ir
صفحه قبل 1 ... 57 58 59 60 61 ... 123 صفحه بعد
تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان webomomi120 و آدرس webomomi120.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
RSS