نوشته شده توسط : webomomi120
مجموعه:اخبار ورزشی
کِشتی هندبال با سکان‌دار جدید هم به گِل نشستاز حضرت تو، حسرت دیدار به جا ماند/ گمنام‌ها به جهانی نمی‌روند!

مجتبی ذکی زاده - به گزارش خبرگزاری فارس، هجدهمین دوره رقابت‌هاى هندبال قهرمانی مردان آسیا از 28 دی ماه تا 8 بهمن ماه به میزبانی کره‌جنوبی برگزار می‌شود. تیم ملی هندبال ایران در دومین بازی مرحله دوم مسابقات هندبال قهرمانی آسیا در کره‌جنوبی برابر میزبان قرار گرفت و با نتیجه 28 بر 25 نتیجه را به میزبان واگذار کرد تا دومین شکست متوالی خود را در این رقابت ها تجربه کند. تیم ایران پس از برد ازبکستان و ژاپن در مرحله اول گروهی، در نخستین بازی خود در مرحله دوم روز گذشته با نتیجه 26 بر 23 مغلوب عربستان شده بود و به این ترتیب با این ناکامی فرصت حضور در جمع 4 تیم پایانی و کسب سهمیه رقابت های جهانی که سال آینده در آلمان برگزار می شود را از دست داد.

تیم ملی هندبال که یکی از بهترین نسل‌های خود را در اختیار داشت با هدایت بروت ماچک نتوانست در میدان آسیایی درخششی داشته باشد و ستاره‌هایی که این روزها در آسمان هندبال اروپا می‌درخشیدند خیلی زود در آسیا خاموش شدند و حالا باید رقابت‌های جهانی را از پای تلویزیون تماشا کنند.

زمانی که رحیمی سکان‌دار هندبال ایران شد، خیلی‌ها تصور می‌کردند که اوضاع این رشته سروسامانی خواهد یافت، اما هندبال ایران در اولین آزمون خود مردود شد تا شرایط در هندبال ایران فرقی با گذشته نکند. خیلی‌ها مدعی بودند که بروت ماچک، سرمربی تیم ملی بهترین انتخاب برای هدایت ملی‌پوشان و ستاره‌های هندبال بود. نمی‌توان کتمان کرد که تا حدودی این موضوع هم درست بود، اما عملکرد فنی ضعیف تیم ملی برابر تیم‌هایی همچون عربستان و کره‌جنوبی همه را از ماچکِ خوش‌نام هم ناامید کرد.

فدراسیون هندبال مدعی بود که چیزی برای تیم ملی کم نگذاشته است که البته با توجه به شرایط و زمانبدی مسابقات موضوع درستی هم بود. ملی‌پوشان به اسلوونی رفتند و سپس در تورنمنت قطر حاضر شدند و توانستند چندین دیدار تدارکاتی برگزار کنند، اما چه اتفاقی افتاد که ستاره‌های پرفروغ هندبال ایران که در قلب اروپا درخشش چشم‌گیری داشتند، نتوانستند از پس تیم‌هایی در قاره‌کهن برآیند؛ آیا غرور کار دست‌شان داد یا مسائل دیگری مطرح بود؟

شاید زمان خوبی برای مطرح کردن برخی اشکالات نباشد، اما اهالی هندبال که سال‌های منتظر بودند فردی مدیر در راس امور قرار بگیرد، تیم ملی کاملی داشته باشیم، تدارک مناسبی وجود داشته باشد و در نهایت هندبال ایران جهانی شود حالا تمام تصورات‌شان بهم ریخته و اگر حوصله داشته باشند، مسابقات جهانی را از پای تلویزیون و بدون حضور تیم ملی کشورمان باید نظاره‌گر باشند، چون از حضرتِ او تنها حسرت دیدار به جا ماند!

اطلاع‌رسانی ضعیف از سوی فدراسیون هندبال که به طبع آن کم توجهی مردم به هندبال را در پی داشت در آستانه مسابقات مهم انتخابی جهان موضوعی بود که بیش از پیش در چشم بود، اما حداقل رسانه‌ها باید خدا را شاکر باشند که جناب دبیر از لحظه اول تشکیل اردوی تیم ملی در کنار ملی‌پوشان بود و لحظه ای آنها را در اردوی اسلوونی و قطر تنها نگذاشت. البته در این بین هفته‌ای یک عکس هم از آخرین تیم ملی منتشر می‌شد که حاصل زحمات آقای دبیر بود! شاید اگر اطلاع رسانی بیشتر می‌شد و مردم بیشتر در جریان اتفاقات هندبال قرار می‌گرفتند، انگیزه ملی‌پوشان برای شاد کردن دل ملت هم بیشتر می‌شد؛ اتفاقی که آقای رئیسی که ادعای تعامل با رسانه‌ها را دارد و معتقد است هندبال باید از گمنامی خارج شود هم رقم نزد. 

حالا با تمام این تفاسیر تیم ملی هندبال ایران در آخرین بازی مرحله دوم گروهی که تاثیر چندانی هم ندارد فردا چهارشنبه، 4 بهمن ماه ساعت 11.30 دقیقه به وقت تهران به مصاف عمان خواهد رفت.



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: اخبار , خبر , خبر ورزشی , هندبال , تیم هندبال ایران , ژاپن , ازبکستان , رئیسی ,
:: بازدید از این مطلب : 290
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120
اینفومهر پیام رسان جایگزین تلگرام
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
رمضانعلی سبحانی‌فر از پیگیری وضعیت حمایت دولت از پیام‌رسانهای بومی و شبکه های اجتماعی داخلی خبر داد و گفت: موضوع استفاده از فیلترشکن ها باید ساماندهی شود.

رمضانعلی سبحانی فر در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید براینکه کمیته ارتباطات مجلس به صورت مرتب، پیگیر وضعیت پیام‌رسانهای بومی و خدمات و سرویس هایی که این شبکه های اجتماعی باید ارائه دهند، است، اظهار داشت: تمامی تلاش دولت، مجلس و اپراتورها در این است که این سرویس دهندگان بومی در کشور تقویت شوند.

وی با بیان اینکه نباید توقع داشت که در شروع کار این شبکه های پیام‌رسان در حد پیام‌رسانهای خارجی سرویس دهی داشته باشند، اضافه کرد: ظرفیت این شبکه ها هنوز به حد لازم نرسیده و ما به این امر واقف هستیم که این شبکه های بومی جوابگوی ۵ میلیون کاربر نیستند و نیاز به توسعه دارند.

رئیس کمیته فناوری اطلاعات و ارتباطات مجلس شورای اسلامی با اشاره به تسهیلاتی که دولت برای حمایت از این کسب وکارها درنظر گرفته و نیز لزوم همکاری اپراتورها در تقویت این شبکه ها، تاکید کرد: برمبنای بررسی های صورت گرفته و گزارشی که وزارت ارتباطات درمورد وضعیت شبکه های پیام‌رسان بومی ارائه داده است، حمایت مالی از این کسب و کارها از محل وام وجوه اداره شده وزارت ارتباطات صورت می گیرد.

وی گفت: در این زمینه از وزارت ارتباطات گزارشی خواستیم و این وزارتخانه گزارش خود مبنی بر نحوه حمایت از شبکه‌های پیام‌رسان بومی و زمینه سازی برای ایجاد فضای رقابتی را ارائه داده است.

سبحانی فر با اشاره به نمونه‌های موفق کسب وکارهای نوپا در کشور که چندین میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی جذب کرده اند، افزود: پیام‌رسانهای بومی نیز به دلیل داشتن دانش فنی می توانند به این شرایط برسند اما نیازمند جذب سرمایه هستند و باید مدیریت و برنامه ریزی داشته باشند که در نهایت شاهد افزایش ظرفیت آنها و جذب کاربر باشیم.

وی با تاکید براینکه بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور رو به رشد و توسعه است، خاطرنشان کرد: اشتغال در این بخش به سرعت در حال پیش روی است و شبکه های اجتماعی نیز می توانند با افزایش ظرفیت ها، در این زمینه موثر باشند.

رئیس کمیته ارتباطات مجلس درباره نامه ۱۷۰ نماینده مجلس درخصوص حمایت از پیام‌رسانهای بومی و لزوم ساماندهی استفاده از فیلترشکن ها، گفت: از این نامه اطلاعی ندارم و موضوع آن را در خبرها دیده ام. اما به هر ترتیب استفاده از نرم افزارهای فیلترشکن در کشور نیازمند ساماندهی است.

وی با بیان اینکه مسدود کردن مقطعی برخی شبکه های اجتماعی مانند تلگرام، سبب روی آوردن کاربران به سمت فیلترشکن ها شد، افزود: این موضوع سبب شد که محتوای غیراخلاقی و غیرمجاز در دسترس عموم قرار گیرد و این اصلا درست نیست. ما معتقدیم که با فیلترکردن تلگرام، مشکل حل نمی شود و باید کار اساسی برای استفاده از شبکه های اجتماعی و پیام‌رسانها انجام داد.

سبحانی فر بر لزوم ساماندهی این فضا و استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی خارجی تاکید و خاطرنشان کرد: برخی کانالها در این شبکه های اجتماعی اقدام به تشویش اذهان عمومی، انتشار مطالب بی پایه و اساس و بدون استناد به منابع موثق، می کنند که باید از سوی پلیس فتا پیگیری شود.

عضو کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: استفاده از ظرفیتهای شبکه های اجتماعی و پیام‌رسانها نیازمند فرهنگسازی، ساماندهی و نهادینه سازی از سوی دولت است.



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: اخبار , خبر , فیلترشکن , پیام رسان داخلی , تلگرام , سروش , شبکه اجتماعی , دولت ,
:: بازدید از این مطلب : 282
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

مجموعه:اخباراجتماعی

روزنامه اعتماد - اسماعيل محمدولي: ١٠ سال پس از اعلام آخرين نرخ خط فقر، يك مقام دولتي رقم خط فقر ملي را درآمد كمتر از ٧٠٠ هزار تومان براي خانوار در طول ماه اعلام كرد.

احمد ميدري، معاون رفاه اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در مصاحبه‌اي كه چهارشنبه ٢٧ دي‌ماه ٩٦ در «اعتماد» منتشر شد، گفته است: «براي رسيدن به رقم فقر ملي، فرمول مشخصي را مدنظر قرار داده‌ايم بدين صورت كه فقر شديد يا همان خط فقر ملي را از حاصلضرب هزينه‌هاي خوراكي هر خانواده به دست مي‌آوريم كه ميانگين آن چيزي حدود ٧٠٠ هزار تومان براي هر خانوار ٣ تا ٥ نفره است.»
 اين رقم به عنوان ملاك خط فقر ملي در حالي توسط يك مقام رسمي اعلام شده كه حداقل‌مزد سال جاري ٩٣٠ هزار تومان است. پايه مزدي در مقايسه با نرخ متوسط هزينه خانوار شهري كه توسط بانك مركزي حدود ٣ ميليون و ٤٠٠ هزار تومان اعلام شده و نرخ حداقل هزينه سبد معيشت براي يك خانواده ٥/٣ نفره كه توسط شوراي عالي كار براي سال جاري ۲ ميليون و ۴۸۹ هزار تومان تعيين شده، تفاوت چشمگيري دارد. در اين شرايط اعلام رقم ٧٠٠ هزار تومان به عنوان خط فقر ملي، به ناگهان و با هزينه يك مصاحبه، ميليون‌ها نفر از نيروي كار سطوح حداقل‌بگيري را به بالاتر از خط فقر- با هر پسوندي- مي‌رساند بي‌آنكه تغييري در وضعيت معاش آنان اتفاق افتاده باشد.

حسين راغفر و عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا كه به عنوان پژوهشگر فقر شناخته مي‌شود و در حوزه رفاه اجتماعي تاليفاتي دارد، در گفت‌وگو با «اعتماد» اظهارات اخير معاون وزير كار را نقد مي‌كند و معناي خط فقر ملي را مورد ترديد قرار مي‌دهد. به اعتقاد اين اقتصاددان رقم اعلام شده توسط معاون وزير كار، مقامات دولتي را به اشتباه مي‌اندازد.

معاون رفاه اجتماعي وزارت كار اعلام كرده است ميانگين خط فقر ملي ٧٠٠ هزار تومان براي هر خانوار است. به نظر شما اين رقم خط فقر است؟

اين رقم حتي خط بقا را هم نشان نمي‌دهد. تصور مي‌كنم منظور ايشان از خط فقر، حداقل نياز كالري يك فرد براي زنده ماندن باشد. با اين رقم شايد بشود غذاهاي حداقلي كه يك نفر- و نه يك خانواده- براي زنده ماندن لازم دارد را خريد. اين رقم اگر در مقياس تعداد متوسط خانوار محاسبه شود، به نام خط فقر شديد شناخته مي‌شود. طبيعتا اگر فردي كمتر از ٧٠٠ هزار تومان در ماه درآمد داشته باشد، با گرسنگي روبه‌رو مي‌شود. بنابراين اين رقم، مرز گرسنگي براي يك نفر است و با خط فقر شديد كه يك خانواده در آن مورد محاسبه قرار مي‌گيرند متفاوت است. قطعا خانواده‌ها با اين رقم نمي‌توانند زندگي كنند.

معاون وزير كار اين رقم را به عنوان «خط فقر ملي» اعلام كرده است. خط فقر ملي يعني چه؟

ما خط فقر ملي نداريم. خط فقر ملي- اگر چنين چيزي را بشود متصور شد- رقمي است كه بتواند در كل كشور قابل اعمال باشد. اين مساله در كشورهايي كه اقتصادشان دچار دوگانگي شهر و روستا نيست و از نوعي همگني بين نقاط مختلف اقتصاد كشورشان برخوردارند ممكن است بتواند كاربردي داشته باشد. اما در مورد ايران نرخ‌ها در نقاط شهري و روستايي متفاوتند، در نقاط شهري هم تفاوت‌هاي فاحشي دارند و حتي بين روستاها هم يكدستي وجود ندارد، اعلام خط فقر ملي بي‌معناست. شايد منظور ايشان از اعلام اين رقم، ميانگين خط فقر كشور بوده كه اين موضوع هم با توجه به رقم ٧٠٠ هزار توماني كه براي خانوار و نه يك فرد اعلام كرده‌اند معنا ندارد و قابل اعمال نيست.

دولت با ملاك قرار دادن اين رقم مي‌تواند با فقر مقابله كند؟

هدف از مطالعه فقر و تلاش دولت‌ها براي كاستن از فقر، حفظ عزت نفس انسان‌هاست. به خصوص نقش دولت‌ها جايي مهم مي‌شود و گزارش‌هاي دولتي وقتي معنادار مي‌شوند كه افراد در اثر عواملي خارج از اراده و كنترل خودشان دچار فقر شده باشند. علت‌هاي اين اتفاق هم متفاوت است. مثلا فردي كه در يك خانواده فقير به دنيا مي‌آيد، بي‌آنكه هيچ تصميمي گرفته باشد كه كجا به دنيا بيايد، مشمول پيامدها و تبعات زندگي در فقر مي‌شود. در اينجاست كه دولت‌ها مسووليت پيدا مي‌كنند.

از سال ٨٦ تا امروز خط فقر رسمي از طرف دولت اعلام نشده. اين وقفه چه تبعاتي داشته است؟

خط فقر نشان‌دهنده تحولات ميزان فقر در طول زمان است. اين رقم مشخص مي‌كند سياست‌هاي بخش عمومي و دولت در كاهش و افزايش فقر چه تاثيراتي داشته‌اند. بنابراين اهميت و جاي خودش را دارد. اما در شرايط كنوني كه آمار و اطلاعات خط فقر عملا توليد نشده است، باتوجه به اينكه جامعه ايران بسيار پرشتاب و پرتحول است، آمارهاي سال‌هاي قبل نمي‌توانند چندان قابل استناد باشند.

با اين حال هر اقدامي كه دولت براي كاهش فقر انجام بدهد، هر گروهي را كه در نظر بگيرد به خودي خود موضوع ارزشمندي است. مهم اين است كه هدفگذاري درست باشد و گروه‌هاي هدف مناسب انتخاب شده باشند و دوم اينكه پايداري اين سيستم براي كاهش فقر امكان‌پذير باشد و سوم اثربخشي اين سياست‌ها قابل پيگيري باشد و مشخص شود كه آيا اين سياست‌ها اثربخش بوده‌اند يا خير. به ويژه نكته آخري، اثربخشي، اينكه ما چه شيوه‌هايي را پيگيري مي‌كنيم و آيا اين شيوه‌ها به هدف مورد نظر كه كاهش فقر و محروميت بين گروه‌هايي از جامعه است منجرمي‌شود يا خير، اين مهم است.

آنچه تاكنون عملا اتفاق افتاده نشان مي‌دهد عوامل متعدد ديگري همچنان در كار هستند و تاثير آنها بر كيفيت زندگي گروه‌هاي پايين جمعيت نسبت به سياست‌هايي كه براي كاهش آلام و محروميت‌هاي گروه‌هاي هدف صورت گرفته است به‌شدت بيشتر و موثرتر بوده است. سياست‌هاي غلط در بخش‌هاي اقتصادي كشور نسبت به سياست‌هاي كاهش فقر اثر مخرب‌تري داشته‌اند.

به عنوان نمونه‌اي از تاثير سياست‌هاي مخرب دولتي، مي‌توان به پرداخت يارانه‌هاي نقدي اشاره كرد. عملا اثبات شده است كه توزيع پول و به يك معنا صدقه دادن در جامعه هيچ اثر مثبتي ندارد و تنها اتلاف منابع را به دنبال دارد. بايد سياست‌هايي كه منجر به افزايش اشتغال مي‌شود هدف برنامه‌هاي فقرزدايي قرار بگيرند. پرداخت يارانه نقدي تنها مي‌تواند به كساني كه از سلامت جسمي كافي برخوردار نيستند يا دچار ازكارافتادگي هستند معنادار باشد. در غير اين صورت پرداخت يارانه نقدي نه تنها اثربخشي ندارد بلكه در بلندمدت مشكلات جدي‌تري را به دليل تورم و كاهش قدرت اين منابع به دنبال خواهد داشت.

بر اين اساس، در دي‌ماه سال ٨٩ كه پرداخت يارانه‌ها شروع شد تا امروز به يك خانواده‌ پنج نفره ٢٢٥ هزار تومان پرداخت مي‌شود. امروز به دليل تورم، قدرت خريد اين مقدار يارانه كه در سال ٨٩، ٢٢٥هزار تومان بود، در دي‌ماه ٩٦ به ٨١٢ هزار تومان رسيده است كه نشان مي‌دهد ميزان يارانه پرداختي به يك خانوار ٥ نفره ٣٥ درصد هزينه‌هاي امروزش را جبران مي‌كند. بنابراين اگر بخواهيم آن قدرت خريد را حفظ كنيم دولت ناگزير است فقط به دليل وجود تورم، مبلغ بيشتري پرداخت كند.

اگر اين ارزيابي در مورد رقم ٧٠٠ هزار تومان براي يك خانواده پنج نفره صورت گرفته باشد، اين رقم حتي كفاف خوراك آن خانوار را هم نمي‌دهد. هر فرد در اين خانواده‌ ماهانه ١٤٠هزار تومان مي‌تواند خرج كند. به اين ترتيب هر فرد روزانه تقريبا ٤ هزار و ٢٥٠ تومان سرانه براي تغذيه دارد كه تصور نمي‌كنم كسي بتواند با اين رقم دو هزار كيلو كالري با ريزمغذي‌هاي كافي طبق معيارهاي تغذيه در سال ٩٧ (سال اجراي برنامه) تامين كند. احتمالا با اين پول فقط مي‌توان با نان‌بربري سير شد.
ضمن اينكه وقتي مقدار يارانه بزرگ‌تر مي‌شود حجم تقاضا هم به‌شدت افزايش مي‌يابد و فقط اين نيست كه به گروه‌هايي كه در شرايط كنوني از بهزيستي يا كميته امداد كمك دريافت مي‌كنند محدود شود. كميته امداد هميشه مدعي بوده تقريبا به ميزاني كه در شرايط كنوني كمك مي‌كند، به همان ميزان جمعيت پشت در دارد كه متقاضي و احتمالا مشمول دريافت كمك‌ هستند. بنابراين معني‌اش اين است كه جمعيت بسيار بزرگي در سبد يارانه‌بگيران كشور جا خواهند گرفت واگر حجم اين مبالغ بزرگ شود، جاذبه‌اش هم براي برخي گروه‌ها بيشتر خواهد شد و اين مي‌تواند يك مشكل جدي ديگري براي دولت ايجاد كند.

البته مشخص كردن رقم غلبه بر گرسنگي هم مي‌تواند اقدامي متعالي باشد. وقتي مطالعات نشان مي‌دهد ٦ درصد از جمعيت كشور كمتر از رقم غلبه بر گرسنگي درآمد دارند، در اين شرايط اگر همين هم هدف مطالعه جامع براي اقدام دولت‌ها و سياستگذاري‌هاي بخش عمومي قرار بگيرد، هدف ارزشمندي است. به شرطي كه هدف اين باشد كه مشخص كنند ظرف چند سال آينده در ايران گرسنه نداشته باشيم. اين خود يك هدف متعالي است. اما اولا دولت نبايد هدف از رفع نيازهاي اوليه غلبه بر گرسنگي را محو فقر مطلق معرفي كند و ثانيا همانطور كه اشاره شد، درباره روش‌هاي امتحان شده شبيه پرداخت يارانه صرف نظر كند.

طبق محاسبات دولت كارگران حداقل‌بگير هم بالاتر از خط فقر ملي قرار مي‌گيرند.

اگر همين ٧٠٠ هزار تومان را هم بپذيريم، اين رقم به معني تامين خوراك يك خانواده نيست. به معني تامين خوراك يك نفر است. خط فقر بايد در مقياس تعداد متوسط خانوار يعني چهار نفر محاسبه شود. اين رقم حداقل هزينه تامين كالري مورد نياز يك نفر براي زنده ماندن است. البته اين ارقام در مناطق شهري و روستايي متفاوت است. ولي نكته قابل توجه اين است كه همانطور كه اشاره كرديد اگر دولت صرفا اين مساله را هدف‌گذاري كند، حداقل دستمزد بايد با توجه به بعد خانوار محاسبه شود. حتي اگر اين رقم بخواهد محدوده حداقل بقا را تعيين كند بايد تعداد متوسط يك خانواده در آن در نظر گرفته مي‌شد.

در جريان اعتراضات دي‌ماه ٩٦، به نظر مي‌رسيد دولت و بخش‌هايي از جامعه غافلگير شده‌اند. اين غافلگيري مي‌تواند ارتباطي با اعلام نشدن خط فقر در يك دهه گذشته داشته باشد؟

دولت‌ها بيش از آنكه به واقعيت‌هاي روي زمين فكر كنند، به اين فكر هستند كه چه كاري را در شرايط فعلي مي‌توانند انجام دهند. در واقع دولت‌ها كاري به اين ندارند كه واقعيت‌هاي فقر چيست. درباره تاثيرگذاري آمار بر تصميمات دولت‌ها، واقعيت اين است كه نظام آماري در ايران بسياري مواقع كيفيت لازم را براي تاثيرگذاري ندارد. زيادي خوشبينانه تهيه مي‌شوند به طوري كه اگر تاثيري هم روي مسوولان داشته باشد، آنها را به اين اعتقاد مي‌رساند كه اوضاع خيلي هم بد نيست. در عين حال، در فقدان آمارهاي قابل اطمينان، ناگهان جامعه و دولت با شوك‌هايي مواجه مي‌شوند، مثل آنچه اخيرا در دي‌ماه اتفاق افتاد.



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: اخبار , خبر , خط فقر , روزنامه اعتماد , وزارت کار , رفاه , اجتماعی , جامعه ,
:: بازدید از این مطلب : 301
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

مجموعه: بیوگرافی بازیگران

رونمایی بهاره رهنما، از کارت عروسی‌ دوم‌اش روی ورق طلا!کارت عروسی دوم بهاره رهنما

کارت عروسی دوم بهاره رهنما

کارت عروسی دوم بهاره رهنما , بهاره رهنما (زاده ۱۰ آذر ۱۳۵۲ در اراک ) نویسنده و بازیگر زن ایرانی است.
او دارای دو لیسانس ادبیات و حقوق قضایی از دانشگاه آزاد
و دو فوق لیسانس ادبیات نمایشی و فیلمنامه‌نویسی از دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات می‌باشد.
همسر اول او پیمان قاسم‌خانی نویسنده سینما بود. این زوج دختری به نام پریا قاسم‌خانی دارند
که تجربه حضور در تئاتر پنجره‌ها و فیلم سینمایی دایره زنگی را دارد.
رهنما در شهریور ۱۳۹۶ با امیر خسرو عباسی ازدواج کرد.
وی در وب‌نوشت شخصی خود و مدتی در نشریهٔ چلچراغ می‌نوشت.

رونمایی از کارت عروسی بهاره رهنما



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: بازیگران , بیوگرافی بازیگران , بهاره رهنما , قاسم خانی , کارت عروسی , عروسی , پیمان قاسم خانی ,
:: بازدید از این مطلب : 302
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

 



  اخبارسیاسی ,خبرهای  سیاسی ,مصاحبه رييس‌جمهور

 

 ١- روحاني سوال مربوط به سانچي را متفاوت جواب داد. تاكيد روحاني بر اينكه كشتي نفتكش در اختيار وزارت كار بوده و از اين مساله به كوچك كردن بنگاه‌هاي اقتصادي گريز زد جالب بود اما بخش مربوط به خانواده‌هاي آسيب‌ديده در اين حادثه رسمي بود.

 

٢- در مورد زلزله رشيد‌پور سوال خوبي را مطرح كرد و جواب روحاني التيام‌بخش بود. با اين حال كاش به بحث مشكلات حفاظتي در كنار مرز اشاره بيشتري مي‌كرد. نسبت به بافت فرسوده و تخصيص مجاني زمين و ساختمان ادعاي بزرگي كرد كه بعيد است اين در توان دولت باشد و احتمالا از مواردي است كه بعد از كلنگ زدن جامعه مدني بايد در اين مورد پرسشگر باشد.

 

ضعف اين بخش بي‌توجهي به تلاش جامعه مدني بود. بايد رييس‌جمهور از آنها ياد و تشكر مي‌كرد. ضمن اينكه نمي‌دانم رشيد‌پور چرا فكر مي‌كند سوالاتش از رييس‌جمهوري جسارت است و دايما تكرار مي‌كند جسارت بكنم. اين توهين به شأن خبرنگار و توانايي او است.

 

٣- در مورد قاچاق رييس‌جمهوري بايد مي‌گفت اين قاچاقچي‌ها چه كساني هستند و چرا نمي‌تواند با آنها مقابله كند.  

 

٤- بر اساس صحبت‌هايي كه رييس‌جمهوري مطرح كرد و پاسخي كه به سوال داد قاعدتا نبايد نوسانات ارزي وجود داشته‌ باشد اين در حالي است كه اين نوسانات وجود دارد. در نهايت پاسخ دقيقي به اين پرسش داده نشد. اعتراض‌هاي اخير و گران‌تر شدن يورو از واقعيت فكر كردن به مهاجرت حكايت دارد كه كاش اشاره و ريشه‌يابي مي‌شد.

 

٥- نا‌امني و تنش‌هاي داخلي ريشه‌هاي جدي دارد. رييس‌جمهور به آزادي‌هاي بيشتر كه خواست مردم است اشاره كرد اما مردم توقع دارند راه‌حل اجرايي ارايه كند. رشيد‌پور خيلي از اين بخش رسمي و دستوري گذشت.

 

٦- در مورد مساله گرد و غبار، رييس‌جمهوري به مردم نازنين خوزستان جواب‌هايي داد كه نكات مثبتي داشت. نكته مثبت هم اين بود كه رسما اعلام كرد اقدامات دير شروع شده است. همچنين روحاني قول داد كه هر طور شده بودجه مورد نظر را تامين كند. مردم خوزستان مشكلات روزمره‌اي دارند و همواره قرباني بوده‌اند در حالي كه نفت ما براي اداره كشور از اين استان تامين مي‌شود. خدا كند موضوع ريزگردها اولويت قرار بگيرد. البته مجلس هم بايد در مورد بودجه ريزگردها توضيح دهد.

 

٧- در مورد مساله صندوق‌هايي كه پول مردم را گرفته‌اند و بحران آفريدند، روحاني تنها صورت مساله را توضيح داد. اما واقعيت اين است يك عده پول مردم را خوردند و حتي اگر دولت جبران كند، به ‌قول رييس‌جمهور باز هم از جيب مردم اين پول تامين شده است. بايد مقصران اين اتفاقات معرفي و محاكمه شوند چرا كه اين حلقه مفقوده است. حال اين سوالات مطرح است كه اين موسسات با پول مردم چه كرده‌اند و چرا سيستم قضايي در زمان پرداخت‌هاي غير‌متعارف برخورد نكرده است.

 

٨- در مورد فيلترينگ و فضاي مجازي جسارت سوال رشيد‌پور تنها در مورد توييتر بود اما استيصال روحاني در پاسخ‌دهي به اين موضوع كاملا مشهودبود ولي توضيحات كافي نبود. بايد فيلترشكن حرمت داشته باشد.

 

٩- متاسفانه سوالات آقاي رشيد‌پور متفاوت نبود. حتي طعم سخنراني‌هاي آزاد خود روحاني را نداشت. از سياست داخلي و خارجي و حتي اقتصاد حرف مهمي پرسيده نشد. و جواب هم طبعا داده نشد. كشور غرق در نااميدي است. اصلا به مشكلات اخير اشاره نشد. حتي سوالات از برنامه‌هاي عادي رشيد‌پور هم خيلي محافظه‌كارانه‌تر بود. كشور به مصاحبه ديگري احتياج داشت.

 

محمد علي ابطحي

رييس‌دفتر رييس‌جمهوري اصلاحات

 

 اعتماد  



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: اخبار , خبر , رییس جمهور , گفتگوی رییس جمهور , زلزله , روحانی , وعده های روحانی , رشید پور ,
:: بازدید از این مطلب : 274
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

مجموعه: روزنامه  

 

۱۳۹۶/۱۱/۰۳ 



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: روزنامه , تیتر روزنامه 03 بهمن , 03 بهمن 96 , روزنامه بهمن ماه , روزنامه سال96 , روزنامه امروز ,
:: بازدید از این مطلب : 439
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

 



  اخبارسیاسی ,خبرهای  سیاسی ,مصباح یزدی

انتخاب نوشت: آیت الله مصباح در جمع فرماندهان مراکز بصیرت افزایی حوزه نمایندگی ولی فقیه به سخنرانی پرداخت.

 

گزیده سخنان رئیس موسسه پژوهشی امام خمینی در زیر می آید:

 

*منطق و متد کار فرهنگی با کار نظامی، متفاوت است؛ برخی گمان می کنند که می توان با دستور و فرمان، کار فرهنگی کرد، در حالی که چنین نیست؛ چون هر کاری باید به روش خودش انجام شود. لذا اگر خواستیم کار فرهنگی کنیم، باید لوازمش را نیز بپذیریم. از تغییرات لازم در کتاب ها گرفته تا شیوه تدریس و تبیین مطالب.

 

*سالهای اخیر با گسترش فضای مجازی، زمینه ورود شبهات به ذهن بچه ها و جوانان و مردم به شدت فراهم شده است ؛ ابتدای خلقت حضرت آدم تا کنون، چنین فساد فکری وجود نداشته است؛ حتی بچه های کوچک در معرض این شبهات قرار گرفته اند. از سوی دیگر، سخنان برخی مسئولین نیز این معنا را می رساند که آن ها نیز به مبانی این انقلاب، باور ندارند.

 

*یکی ازمسئولین سطوح عالی نظام، دموکراسی را اوج تفکر بشری می دانست؛ بدین معنا که هر نظریه سیاسی غیر از آن، کمتر و کهنه تر از این نظریه پیشرفته است! این شخص در جلسه ای در همین مؤسسه اظهار داشت که ولایت فقیه، از آن جهت که در قانون آمده، مورد قبول است! این یعنی چه؟ وقتی در قانون است، می توان با یک رفراندوم، قانون را عوض کرد.

 

*برخی ولایت فقیه را دیکتاتوری می دانند، حتی برخی مسئولین در داخل هم هرچند صریحا نمی گویند، اما ته دلشان همین است و با کنایه منظورشان را می رسانند؛ طبیعتا این افراد باور ندارند که امر ولی فقیه، لازم الاجراست. آن ها خود را فهیم تر و باسوادتر از رهبری می دانند؛ چرا که دانشگاه رفته و مثلا دکترا دارند؛ اما رهبری که این مدرک را ندارد! طبیعتا نوجوان های ما نیز که دائما شبیه این افکار، به مغزشان سرازیر است، تحت تأثیر قرار می گیرند.

 

*با این وضع اگر کاری نکنیم، نباید انتظار داشته باشیم، افرادی مثل شهید حسین فهمیده و شهید حججی در نسل بعد، تربیت شوند. طبیعتا با این شک و شبهه ها، این امر شدنی نیست.

 

*خدا نکند روزی بیاید که ببینیم دستاوردهای انقلاب، بر باد رفته است و ما در خواب بوده ایم! آری، آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند؛ اگر غلطی بخواهد بکند، به دست همین خودی ها انجام می دهد؛ این که دلمان خوش باشد که اداره عقیدتی سیاسی داریم، نمی تواند جوابگوی مشکلات فکری امروز باشد. پس باید یک بازنگری در فعالیت های انجام شده در طول این چهل سال شده و برای آینده برنامه ریزی شود.



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: اخبار , خبر , آیت الله مصباح , رهبری , دیکتاتور , ولایت فقیه , دکترا , شهیدحسین فهمیده , شهید ,
:: بازدید از این مطلب : 258
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

مجموعه: اخبار ورزشی

زیدان؛ گزینه اول هدایت پاری سن ژرمن


:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: اخبار , خبر , ورزشی , اخبار ورزشی , زین الدین زیدان , پاری سن ژرمن , لیگ قهرمانان , فوتبال , لیگ , جام جهانی2018 , جام جهانی ,
:: بازدید از این مطلب : 291
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 بهمن 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : webomomi120

مجموعه: رژیم و تغذیه

وقتی در مورد فست فود ها صحبت میکنیم، نگرانی هایی در مورد آنها آشکار می شوند. عمدتا، غذاهای سرخ کردنی که قند و چربی بالایی دارند، در زمره غذاهای سالم قرار نمیگیرند. اما سوال برانگیز ترین ابعاد فست فود مثل افزودنی ها به سادگی مشخص نمیشوند.
این افزودنی ها حتی اگر در مواد تشکیل دهنده ذکر شوند، نمیتوانید متوجه شوید چه خطری برای سلامتی تان دارند و حتی برای تلفظ آن ها به فرهنگ لغت نیاز دارید. حتی اگر این مواد توسط FDA تایید شده باشند حداقل کمی ناخوشایند هستند. مقاله زیر به شما کمک می کند در مورد ۱۰ افزودنی معمول فست فود ها بیشتر بدانید.

 

 

پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول

اگرچه، این ماده” به طور کلی ایمن شناخته شده است” ، اما استفاده صنعتی از پروپیلن گلیکول ممکن است باعث شود برخی افراد از مصرف آن اجتناب کنند. این ماده در صنایع غذایی برای حفظ محصولات از انجماد مواد جامد و همچنین به عنوان ضد یخ تجاری و ضد یخ هواپیما استفاده می شود. پروپیلن گلیکول یکی از مواد تشکیل هنده پراکنده ساز ها است که برای تمیز کردن لکه های نفتی استفاده می شود.

 

آمونیوم سولفات

آمونیوم سولفات

آمونیوم سولفات برای تنظیم اسیدیته نان ها، رولت ها و کلوچه ها استفاده می شود. این ماده به تاییدFDA به عنوان فرتیلایزر، یکی از مواد تشکیل دهنده اسپری آفت کش و ماده ضد اشتعال نیز کاربرد دارد.

 

کلسیم سیلیکات

کلسیم سیلیکات

این ماده آنتی کیک(عاملی که از چسبندگی و گلوله شدن جلوگیری می کند) در انواع مختلفی از محصولات غذایی از نمک و شکر گرفته تا غلات و در گوشت های فرآوری شده یافت می شود. کلسیم سیلیکات در عایق کاری و ساخت جاده ها نیز استفاده می شود.

 

آزودی کربن آمید

آزودی کربن آمید

اگرچه استفاده از این ماده به عنوان افزودنی به خوراکی ها (مخصوصا به عنوان عامل ورآمدن و سفید شدن نان) در آمریکا اثبات شده است، اما هنوز استفاده از آن در اتحادیه اروپا تایید نشده است. آزودی کربن آمید در تولید پلاستیک کاربرد دارد.

 

سدیم اسید پیروفسفات

سدیم اسید پیروفسفات

این افزودنی که به عنوان دی سدیم پیروفسفات نیز شناخته می شود، به تاییدFDA برای جلوگیری از رنگ رفتگی استفاده می شود.

 

سدیم نیترات

سدیم نیترات

این ماده افزودنی رایج ترین ماده در تولید گوشت های فرآوری شده مثل هات داگ و سوسیس است. تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داد افرادی که مقدار زیادی گوشت فرآوری شده حاوی سدیم نیترات مصرف کردند، بیشتر از کسانی که گوشت قرمز فرآوری شده استفاده نکردند، در معرض دیابت ملیتوس (نوع ۲) و بیماری قلبی عروق کرونر قرار داشتند. همچنین در طرز تهیه چرم و پراکندگی نفت استفاده می شود و مقدار زیاد آن می تواند باعث ایجاد عدم تعادل مواد معدنی شود.

 

رنگ خوراکی قرمز

رنگ خوراکی قرمز(carmine)

این رنگ غذای قرمز رنگ، از پوسته های حشره قرمز دانه ساخته شده است. اگر چه این ماده تاثیری بر سلامت اغلب افراد ندارد اما در موارد نادر، می تواند باعث بروز واکنش آلرژیک و یا حتی آنافیلاکسیژشود.

 

تیتانوم دی اکسید

تیتانوم دی اکسید

به عنوان عامل سفید کننده در پودر خامه قهوه، سس سالاد و مجموعه کاملی از محصولات غذایی دیگر استفاده می شود اما مقدار کم تیتانیوم دی اکسید به احتمال زیاد بی ضرر است. گفته می شود در صورت استنشاق، این ماده ممکن است سرطانزا باشد.

 

لعاب قنادی

شلاک (رزین غذایی)

در حالی که ممکن است با شلاک به عنوان رنگ چوب تزیینی آشنا باشید، احتمالا از شنیدن این موضوع که این ماده را به عنوان خوراکی از آبنبات ها گرفته تا سیب ها به شکل لعاب قنادی می خورید، تعجب خواهید کرد.

سیلیکون دی اکسید

سیلیکون دی اکسید

این ماده افزودنی، اساسا همان شن و ماسه است که به عنوان عامل آنتی کیک استفاده می شود. شما احتمالا می خواهید مواد تشکیل دهنده هر غذای حبوبات داری را که می خورید بررسی کنید تا ببینید که آیا حاوی سیلیکون دی اکسید است یا نه.

آیا “عامل ناخوشایند” در بعضی از این مواد تشکیل دهنده حتی اگر از نظر فنی برای مصرف تایید شده باشند، می تواند باعث دوری شما از این مواد شود؟ پاسخ های خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.



:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: رژیم , تغذیه , فست فود , کلسیم سیلیکات , دی اکسید , نیترات , آزودی کربن آمید , سدیم اسید پیروفسفات , غذای سرخ کردنی , قند , چربی , ۱۰ افزودنی معمول فست فود ها , آمونیوم سولفات , پروپیلن گلیکول ,
:: بازدید از این مطلب : 297
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 بهمن 1396 | نظرات ()